As fi ales acest tip de jurnalism pentru ca e partea cea mai interesanta din jurnalism in opinia mea. Iti ofera posibilitatea de a lua parte la spectacol, dar si de a vorbi si scrie despre el. Iar eu, la vremea aceea urmaream si meciuri de fotbal, si competitii de Formula 1, si sarituri cu schiurile, si meciuri de handbal, si meciuri de tenis, si gimnastica, si si si... Si imi mai si placeau. Asa ca eram destul de documentata si bine pusa in tema cu sporturile, la momentul acela.
Apoi, in clasa a XII-a, m-am razgandit. Si am hotarat sa dau la Facultatea de Drept, ca deh, asa-mi place mie mereu, sa aleg calea mai grea. Si atunci am renuntat o perioada la ideea de a deveni jurnalist. Am intrat la Drept si nu regret. Imi place facultatea asta, zau! Si nu regret ca am ales-o, pentru ca la momentul acela asa am considerat ca e mai bine. Am gandit si am ales pentru prezent, nu pentru viitor.
Dar, evident, lucrurile nu au ramas asa. Pe la sfarsitul anului I de facultate am avut ocazia sa incep o colaborare cu un portal feminin. Scriam articole, cu o anumita frecventa, pe diverse teme pe care mi le alegeam singura. Iar cu unele dintre ele chiar am avut succes, pentru ca am primit destule aprecieri. Munca mea nu era remunerata, era un fel de voluntariat, dar imi placea sa fac asta si apreciam mai ales gradul mare de libertate pe care mi-l acordau. Colaborarea cu ei continua si astazi, doar ca din lipsa de timp, scriu mai rar articolele.
Dupa aceasta oportunitate, mi-am deschis blogul. Asa, ca sa pot sa scriu ce vreau, cum vreau, cand vreau. Iar ulterior s-au ivit si alte oportunitati de colaborare.
E uimitor insa, cum jurnalismul s-a intors in viata mea dupa aproape 2 ani in care nu m-am mai gandit la o cariera de jurnalist. Ma gandesc ca e destinul. Si ma mai gandesc ca poate, intr-o zi, chiar voi deveni jurnalist de sport, asa cum visam in urma cu 4 ani. Pentru ca as avea ceva de spus si in plus, la noi in Romania, femeile nu prea sunt apreciate in domeniul acesta. Se spune ca la fotbal se pricepe toata lumea, dar nu doar fotbalul e sport. Consider ca mai sunt multe alte sporturi despre care nu prea se scrie si care ar merita sa fie mediatizate. Dar poate ca in timp lucrurile se vor schimba.
Desigur ca nu ma astept sa devin jurnalist peste noapte. Sunt perfect constienta de faptul ca va trebui sa muncesc mult: sa scriu mult (si bine), sa ma documentez temeinic, sa studiez manuale de jurnalism. Imi doresc sa evoluez de la zi la zi, sa fiu mai buna si consider ca deja incep sa se vada rezultate. Sunt foarte hotarata si cred ca va veni si ziua in care voi reusi.
Naivitate? Nu. Naiva am fost cand am renuntat la visul meu, cand am considerat ca pot face altceva, ca merit ceva mai bun. Dar mi-am dat seama ca nu conteaza ce faci, atata timp cat iti faci treaba bine, cu seriozitate, cat mai aproape de perfectiune. Si cred ca asta e cheia reusitei. Sa incerci mereu sa fii cat mai bun.
Asa ca mult succes si voua si indiferent ce ati face, incercati sa va apropiati de perfectiune!
Cu mult drag, A.
Imi amintesc ca era o vreme cand Formula 1 avea mai putine reguli, iar mass-media - mai multe. In prezent, insa, sportul este tot mai putin apreciat. Mafia pariurilor, scandaluri cu droguri sau dopaj, performante inconsistente... toate fac ca lumea sa nu mai priveasca spre sport cu acelasi interes ca acum cativa ani, sa zicem. Cat despre jurnalistii din zilele noastre, poate ca ar avea mai mult succes daca ar incerca sa isi faca treaba in loc sa scormoneasca in mocirla. Si pana la urma toti fac asta, intr-un fel sau altul, pentru ca asa e poporul roman, avid de "senzational" in loc de "rational". Asa ca sper sa devii cea mai buna jurnalista sportiva din Romania si sa mergi pana la capat, chiar daca altii te vor impiedica.
RăspundețiȘtergereIn rest... ai dreptate, fiecare merita sa faca ce ii place si nu ce ii cer altii sau ceea ce crede ca este necesar. Daca toti oamenii ar fi practicat meserii comune, unde ar mai fi fost progresul umanitatii? :)
Da, ai dreptate. Dar cred ca fiecare domeniu are partile lui mai urate, exceptand poate arta, dar acolo e nevoie sa fii talentat si altele pe langa. Cat despre jurnalisti, au si ei o anumita libertate, deci pana la un punct tine de ei modul in care informeaza/dezinformeaza publicul. Eu insa sper sa imi fac treaba cat mai bine atunci cand va veni momentul. Dar pana acolo mai e mult de munca :) Si multumesc pentru urare, cred ca voi reusi chiar daca poate nu va fi jurnalism sportiv. Vom vedea, dar indiferent ce va fi imi doresc sa fac bine ceea ce voi face.
ȘtergerePai... asta este tot ce conteaza, sa faci bine ceea ce faci :)
ȘtergereSi eu am avut de ales intre publicitate, jurnalism si comunicare (intrasem la toate trei la buget). Am pus pasiunea mea pentru scris in fata oportunitatii de a-mi gasi un job in comunicare sau publicitate. Sincer, nu regret. Pot sa fac linistita acum masterul in publicitate ca sa am doua specializari. In plus, multi jurnalisti nu sunt absolventi ai facultatii de Jurnalism. Si eu as fi vrut sa merg la facultatea de Litere, dar nu eram decisa. Pana la urma, cred ca tot scriind as fi sfarsit :))
RăspundețiȘtergerePai asta e cel mai important pana la urma: sa faci ce iti place. Deci, daca iti place sa scrii, scrie! Cat despre facultate, e bine ca ai mai multe optiuni. Si eu ma gandesc sa fac masterul in publicitate, dar mai am pana atunci...
Ștergere